Dingen waar ik lyrisch over ben

Duurzaamheid en de weg naar een wastefree wereld

De in 2015 door Denen in het leven geroepen app Too Good To Go gaat voedselverspilling tegen. Hoe? Je opent de app en zoekt in een lijst of op de kaart welke winkeliers en horecazaken aangesloten zijn en waar je een pakketje op kunt halen dat anders aan het eind van de dag zal worden weggegooid. Daarvoor betaal je een derde van het oorspronkelijke bedrag wat er op neer komt dat je voor een kleine vier euro met een flinke buit aan versnaperingen thuis komt. Feest!

De app zit intussen al op meerdere continenten in het repertoir van 62 miljoen gebruikers en 164 duizend ondernemers. En nu vind ik het niet alleen geweldig dat er anno Maart 2023 al 200 miljoen maaltijden werden gered, het is – met name als reiziger – ook nog eens een meer dan leuke manier om nieuwe plekken te ontdekken én je te laten verrassen door producten waar je soms of misschien zelfs dikwijls overheen kijkt.

Ook hier in Valencia is de app volop werkzaam en ik trap dan ook regelmatig naar een fruteria in de buurt van waar ik op dat moment geparkeerd sta. Ik wandel wel eens de lobby van een hotel binnen om laatste beetjes van het buffet te redden of waai aan bij een nog onbekend koffiezaakje voor een zakje zoetigheid.

En zo fietste ik vandaag niet alleen naar huis met een kleurrijk doosje vol vitamines, ik belandde ook bij een plantenzaakje middenin de knapste lievelingsbuurt. Daar mocht ik uit een voorgesorteerde selectie zelf twee planten kiezen, maakte ik een plezierig praatje én streepte ik in één klap ook meteen de potgrond van mijn lijstje. Hij blij, ik blij, plantjes blij en wat denk je? Villa Vagabond ook blij. Bij thuiskomst kon ik niet alleen mijn reeds bij elkaar verzamelde en cadeau gekregen groen verpotten, ik kon ook nog eens de recent tot plantenwand omgetoverde kapstok upgraden met de nieuwste leden van de fam.


Daarover gesproken

Met het gisteren uit mijn pen klauteren van bovenstaande woorden word ik vanochtend gewekt door toepasselijk voorpagina-nieuws. Toeval? Ik kijk bijna niet meer op van dit soort synchronisiteit, ik hóu er van, dat absoluut. En gezien het hebben slash niet-meer-zeker-weten-het-nog-wel-te-willen van een baan in een vervuilende branch is je gezicht gelinkt zien worden aan positief luchtvaartnieuws best wel, nee wat zeg ik; aller fijnst.


En dan nóg iets

In diezelfde #wastefree categorie kwam ik afgelopen week ook zelf op een idee. Lang niet zo briljant als bovenstaande waarvan ik graag had gewild dat ik het zelf had bedacht, maar leuk genoeg om niet níets over te zeggen. Want waar Villa Vagabond vaak geparkeerd staat op plekken waar tevens veel andere camperaars staan, wordt mijn autocaravana veelal bewonderd, gepaard met ongegeneerd dan wel bescheiden naar binnen gegluur. Waarom zou ik daar eigenlijk geen gebruik van maken?
Sindsdien is de voorruit niet alleen een voorgevel maar ook een etalage waar ik kleermakerij en handgemaakte, geupcycled prullaria presenteer.

Of daar oren naar is? Ik nam 2 setjes broekspijpen in van een Duitse meneer, repareerde de legging van een Italiaanse buuf en de halsband van iemands geliefde hond. Twee denim zakjes die ik maakte van mijn uitgescheurde spijkerbroek en die handig zijn voor losse spullen in rondrijdende kastjes werden tevens vrijwel direct verkocht. Buurtjes blij, ik blij. En op een dag hopelijk onze planeet ook blij <3


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *